Çatı yapım

Çatı yapımı

Çatı yapımı

Çatı yapımı bir binanın en önemli parçalarından biridir. Çatı, aşağıdaki sakinleri yağmur, kar, güneş ışığı, rüzgar ve sıcaklık değişimlerinden korur. Çatılar, teknik, ekonomik veya estetik nedenlerle farklı şekillerde yapılabilir. Düz, eğimli, kemerli, kubbeli veya bunların kombinasyonları gibi çeşitli çatı formları vardır. Bu makalede, yedi yaygın çatı tipini tanıtacağız.

Endüstriyel çatı, çatı statik hesapları, her çeşit ahşap çatı imalatları gibi tüm çatı işleriniz için bize mutlaka ulaşın.

Çatı yapım

Çatı yapımı ve düz Çatılar Düz çatılar, Ortadoğu, Amerika’nın Güneybatısı ve iklimin kurak olduğu ve çatının üzerinden suyun akışının ikincil önem taşıdığı diğer yerlerde tarihsel olarak yaygın olarak kullanılmıştır.

Düz çatılar 19. yüzyılda yeni su geçirmez çatı malzemeleri ve yapısal çelik ve betonun kullanımıyla daha pratik hale geldiğinde Avrupa ve Amerika’da da yaygınlaştı. Düz çatılar yakında depolar, ofis binaları ve diğer ticari binaların yanı sıra birçok konut yapısını kaplamak için en yaygın kullanılan tip haline geldi.

 

 

Düz çatılar, duvarcılık, beton ve tuğla gibi çeşitli malzemelerden yapılabilirken, endüstriyel binalar için genellikle düz çelik çatı levhaları kullanılır. Mimari stüdyo Manuel Cervantos Estudio, Hill House adlı bir tatil evine düz bir çatı ekledi. Bu proje, kısmen toprağa gömülü bir evdir.

Tek Eğimli Çatılar En yaygın çatı şekillerinden biri tek eğimli çatılardır. Bunlar yalnızca bir eğime sahiptir, FujiwaraMuro’nun Gakuenmae’deki Evi projesinde görüldüğü gibi. Burada, büyük ahşap kirişlerle desteklenen aşırı eğimli bir çatı iç mekanları korur. Tek eğimli çatılar, eğimli çatılardan oluşan diğer şekillerin temelini oluşturur. Tarihsel olarak tek eğimli yaygındır çünkü yağmur ve karın kolayca akmasını sağlarlar. Tek eğimli çatılı diğer son projeler arasında Kengo Kuma tarafından tasarlanmış bir öğrenci merkezi ve Fransız Alpleri’nde bir su sporları merkezi bulunmaktadır.

Çift Eğimli Çatılar Çift eğimli çatılar iki eğimden oluşur ve birlikte üçgen bir şekil oluşturur. Bu tür çatılar antik Yunan tapınaklarından beri binalar için kullanılıyor. Hem Avrupa hem de Kuzey Amerika’da yaygındır. Çift eğimli çatılar genellikle konut mimarisinde kullanılır ve üçgen şekilleri “ev” için görsel bir kısayol haline gelmiştir. Evler ön-çift eğimli olabilir, bu durumda üçgen sokakla yüzleşir veya yan-çift eğimli olabilir, bu durumda üçgenin oluğu ve sırtı sokakla paraleldir. Studio Alexander Martin Architects, Claygate House’u tasarlarken iki üçgen kullandı. Bu proje 19. yüzyıl Sanat ve Zanaat akımından etkilenmiştir.3 ABD’de mimari stüdyo Side Angle Side, bir mimarlık fotoğrafçısı için Casa Casey adlı üçgenli bir ev yarattı.

 

Kalça Çatılar Kalça, veya kalçalı, çatılar, çift eğimli çatılardır, ancak uçları dikey değil eğimlidir. İtalya ve güney Avrupa’da ve diğer yerlerde yaygın olarak kullanılmıştır ve şimdi Amerikan evlerinde çok yaygın bir formdur. Çift eğimli ve kalça çatılar, daha karmaşık düzenlere sahip evler için de kullanılabilir. Gambrel çatı, iki eğimli bir çatı türüdür, ancak her yanda iki eğim vardır, üst olanı alttan daha az dikdir.

Çatı yapımı
Çatı yapımı

Kemerli Çatılar Kemerler, altında bir iskelet olmadan kendi kendini destekleyen kavisli formlardır ve ayırt edici şekilleri genellikle dekoratif tavanlar da oluşturur. Kemerli çatılar, Roma İmparatorluğu döneminden beri kullanılıyor. Çatı yapımı Kemerli çatılar, kiliseler, camiler, saraylar ve diğer büyük yapılar için popülerdir. Kemerli çatıların en yaygın türleri tonoz ve kubbelerdir.

 

 

Tonoz, bir duvardan diğerine uzanan kavisli bir yapıdır. Kubbe ise yarım küre şeklinde bir yapıdır. Tonoz ve kubbelerin farklı varyasyonları vardır. Örneğin, beşik tonoz basit bir yarım silindirdir, kavşak tonoz ise iki beşik tonozun kesişmesidir. Kubbenin de yarım küre, elips veya soğan şeklinde olabilir.

Çatı yapımı
Çatı yapımı

Testere Dişi Çatılar  çatı yapımı Testere dişi çatılar, adını testere dişine benzeyen şeklinden alır. Testere dişi çatılar genellikle fabrika binaları gibi endüstriyel yapılar için kullanılır. Testere dişi çatının avantajı, doğal ışığı iç mekana sokabilmesidir. Testere dişi çatının her bölümü iki eğimden oluşur: dik olan eğim camlıdır ve güneye bakar, böylece güneş ışığını yakalar; düz olan eğim ise kuzeye bakar ve ısı kaybını önler. Testere dişi çatıların modern örnekleri arasında bir sanat galerisi ve bir spor salonu bulunmaktadır.

İlgili Makaleler